NAJSKUPLJI DELIKATESI NA SVETU

Svi oni koji vole neobičnu ali i time veoma luksuznu hranu, moći će u ovom članku pogledati najskuplje primere jela, začina, čajeva koji se verovatno nalaze na meniju najekskluzivnijih restorana na svetu. O njihovoj ceni je teško govoriti jer ona varira,ali ćemo predstaviti neke opšteprihvaćene cene ovih proizvoda na osnovu čega možete steći sliku koliko su luksuzni. Ovde ćete imati priliku da se upoznate sa najrazličitijim jelima ali i sastojcima jela koji su veoma retki i time veoma traženi. Naravno, ove poslastice ne može svako da priušti ali oni koji to mogu svakako uživaju u paleti najneobičnijih ukusa i mirisa. Pa da pogledamo nekoliko primera.

kuca cajnik

1.Beluga kavijar

Beluga kavijar je verovatno jedna od najskupljih vrsta kavijara na svetu. Sastoji se od ikre beluga jesetre zvana Huso Huso, koja se može naći isključivo u Kaspijskom moru.

2. Šafran

Ukoliko ste se pitali koji je najskuplji začin na svetu onda ćemo vam reći da to mesto zauzima začin po imenu šafran.Ime je dobio po biljci Saffron crocus od koje potiče. Ova biljka ima tri stigme koje se skidaju i suše da bi to danas predstavljalo začin šafran.

kriva kuca

3. Beli Tartufi

Tartufi predstavljaju delove tela podzemne pečurke koji su izuzetno vredni i traženi i kao takvi nazvani su „dijamantima kuhinje“. Nekada su tartufe pronalazile svinje a danas to obavljaju specijalizovani psi.

kockasta kuca

4.Densuke lubenice

Densuke lubenice su verovatno najskuplje lubenice na svetu. Možete ih naći jedino na području ostrva Hokaido, u Japanu. Njihova proizvodnja je prilično ograničena ali tim lubenicama se posvećuje velika pažnja kako bi imale što lepši i sočniji ukus.

5. Matsutake pečurke

Matsutake je uobičajeni naziv vrste pečuraka koja je karakteristična za područje Japana,ali može se naći takođe u Evropi i Severnoj Americi. Postoji još jedan naziv za ovu vrstu a to je „borova pečurka“ upravo zbog toga što one rastu isključivo u borovim šumama, sakrivene ispod debelog sloja lišća.

6. Čaj Gvozdene Boginje Milosti

Kada govorimo o najskupljoj hrani ne možemo a da ne pomenemo i ovaj čaj za koga se kaže da je najdragoceniji čaj na svetu.Ovaj čaj spada u 10 najpoznatijijh Kineskih čajeva koji vuče korene čak iz 18.veka kada je ova biljka otkivena.

7. Kobe govedina

Kobe govedina“ koja predstavlja veliki delikates u oblasti mesa, potiče od specijalne Tajima-ushi rase Wagyu goveda koja se preoizvodi samo u Japanu. Zahvaljujući fantastičnom ukusu, mekoći i savršenoj strukturi masti, kilogram Kobu govedine košta oko 500 dolara.

8. Ptičije gnezdo

Specijalitet „Ptičije gnezdo“ koji se obično daje u obliku supe, predstavlja jedan od najpoznatijih delikatesa Kineske kuhinje. Naziv jela nagoveštava o čemu se tu radi.

9. Fugu

Sada ćemo vam predstaviti jedno od najsmrtonosnijih jela na svetu a to je Fugu, jelo pripremljeno od poznate pufer ribe (Pufferfish) koja je poznata po tome što za kratki vremenski period može da uvuče veliku količinu vode tako da dobije oblik lopte, a sve to kako bi se odbranila od predatora.

10.Foie Gras

„Foie gras“ je jedan od najlepših specijaliteta Francuske kuhinje, ali ono što izaziva velike kritike jeste način na koji se dobija guščije jetra koje je osnovni sastojak ovog jela.