Najlepši dvorci sveta

Verujemo da ste gledajući filmove u kojima se vitezovi bore za svoje kraljevstvo i čitajući knjige u kojima se prinčevi bore za čast svojh voljenih princeza, poželeli da na trenutak ne odlutamo u svet bajki i zamislimo se u tom vremenu.Danas samo možemo maštati o tome, ali ove velelepne građevine će nam dočarati magiju njihove blistave prošlosti. Kada je reč o njihovom nastanku, možemo reći da su se ove građevine najpre pojavile u Evropi, a kasnije i na Srednjem Istoku. Prvi dvorovi su pravljeni samo od zemlje i drveta, dok je kasnije došla i primena kamena koja je bila dosta skuplja ali efikansija varijanta građenja dvora. Devet stotina godina koliko postoje, menjala se njihova struktura i oblik ali je suština utvrđenja koje ima vojne, administrativne i stambene svrhe, ostala ista.Vladari koji su posedovali dvorac vremenom su zapostavili osnovne funkcije jednog dvora, želeći od njega stvoriti nešto što bi svakog zadivilo u pogledu njegovog estetskog izgleda, te na taj način pokazivajući veličinu svog bogatstva, moći, prestiža, u odnosu na vladare susednih kraljevstava. To je doprinelo da dvorovi prerastu u privatne rezidencije koje su služile kao seoske kuće veoma bogatih ljudi. Otkriće baruta, početkom 14.veka, nije previše uticalo na izgradnju dvorova, ali kako je artiljerija postajala sve moćnija, tokom 15.veka već je bilo otežano izgraditi isti.Tadašnje oružje je bilo moćno da probije zidine dvorca, što ga je predstavilo kao nepoželjno mesto za život. Već od 18. veka njima se vraća stari sjaj i postaju veoma popularni. U nastavku pogledajte deset najlepših i najpoznatijih dvoraca koje smo mi izdvojili za sve virtuelne zaljubljenike u ove neobične i mistične građevine.

Neuschwanstein castle

1. Neuschwanstein dvorac

Jedinstveno oličenje davnih vremena uklesano je u čuveni “Neuschwanstein” dvorac koji je osnovan u 19. veku od strane bavarskog kralja Ludviga II, koji je građevinu nesebično čuvao samo za sebe, ali već nekoliko sedmica nakon njegove smrti 1886.godine, dvorac je otvoren široj javnosti nakon čega ga je posetilo više od 6o miliona ljudi.

Palata Versaj

2. Palace of Versailles (Palata Versaj)

Tokom sedamnaestog veka izgrađena je “Palata Versaj” od strane kralja Francuske, Luja XIV koji je imao najdužu vladavinu u Evropskoj istoriji (1643-1715). Smeštena je u Versaju, koji je u vreme izgradnje palate bio selo, a danas je to predgrađe Pariza, dvadesetak kilomatera udaljeno od glavnog grada Francuske.

3. Chenonceau castle

“Chenonceau” dvor slovi za jednog od najlepših dvoraca u Francuskoj koji je sagrađen tokom ranih godina 16.veka. Smešten je na reci Cher, na mestu stare vodenice, u malom selu Chenonceaux, oblasti Loire Valley u Francuskoj. U istoriji je zapisano da je ovaj dvor bio namenjen ženama, što dokazuje njegova dekoracija po kojoj se prepoznaje istančan ukus i dodir ženske ruke.

4. The Chateau of Chambord

Dvor Chambord, čija je izgradnja trajala od 1519. do 1547. godine je jedan od najpoznatijih u Francuskoj, prepoznatljiv po specifičnoj mešavini Francuske renesansne arhitekture i originalnih klasičnih italijanskih struktura.

5. Linderhof

Linderhof palata osnovana je od strane kralja Ludviga II koji je pored ove izgradio još dve, manje poznate, ali ono što je interesantno jeste da je jedino doživeo da vidi završetak radova. Nalazi se u Nemačkoj, u oblasti jugozapadne Bavarske.

6. Londonska Kula

Londonska kula, smeštena je na severnoj obali reke Temse u centralnom delu Londona i jedna je od najpoznatijih turističkih lokacija, koja je nezaobilazna za svakog ko dobije priliku da se nađe u ovom velikom gradu.Osnovana je 1078.godine od strane Viljema Osvajača.

7. Leeds dvorac

Ukoliko ste romantična osoba, onda je ovaj dvorac mesto na kojem ćete zadovoljiti svoja čula. Za njega kažu da je jedan od najlepših i najromantičnijih dvoraca u čitavoj Engleskoj, kojeg možete da vidite u gradu Kent. Izgrađen je 1119. godine na reci Len obuhvatajući tri ostrva, a prostire se na ukupno 500 hektara zemljišta.

8. Dvorac Blois

Jedan od najprestižnijih predstavnika francuske arhitekture je dvorac Blois. Nalazi se u centralnom delu grada istoimenog grada u oblasti Loire Valley u Francuskoj i sastoji se iz nekoliko objekata izgrađenih u periodu između 13. i 17. veka. Početak njegove izgradnje vezuju za 1000. godinu ali je bilo potrebno nekoliko stotina godina da se dovrši.

9. Nymphenburg dvorac

Nymphenburg palata osnovana je 1664.godine u Minhenu, u oblasti Bavarske, u čast plamićkog para, Ferdinada Marie i njegove supruge Henriette Adelaide of Savoy. Ova palata, koja je izgrađena u baroknom stilu, dizajnirana je od strane poznatog italijanskog arhitekte Agostina Barellija, a danas je to jedno od najpoznatijih mesta koje obavezno treba posetiti ukoliko se nađete u Minhenu.

10. Windsor Castle

Dvorac Windsor je jedan od naznačajnijih i najskupljih projekata srednjeg veka u Engleskoj koji je svedok oko 900 godina Britanske istorije. Prvobitna verzija ovog zdanja osnovana je od strane Viljema Osvajača isključivo u odbrambene svrhe, kako bi se zaštitio od Normandijskih naroda, da bi kasnije prešao u ruke Engleskih monarha koji su izvršili velika proširenja dvora.